Vanlige fargegjenkjennelsesproblemer


Det er flere farger som for øyet kan se veldig like ut, men som genetisk er forskjellig. Noen av tingene ér det mulig å lære seg å skille, andre går det dessverre ikke på.
Her skal jeg prøve å forklare litt hvorfor, og også hvordan man kan skille de ulike fra hverandre.

Rødt - solid eller mønstret?
Det kan være veldig vanskelig å skille en solid rød fra en mønstret rød, og det skjer lett at en katt blir feilregistrert. Dette er fordi det røde genet mangler noe som det svarte har, og det er evnen til å skule mønsteret. Hos noen finnes denne evnen i liten grad, mens hos andre ikke i det hele tatt. Man kan ofte finne ut hva katten er utifra stamtavlen, men ikke alltid, så da må man se på kattens farge for å avgjøre om den er enten det ene eller det andre.
For å avgjøre om katten er solid eller ikke bør man da se i ansiktet dens og se på fargene der. Da de lyse feltene som "brillene" og rundt/under snuten. Her er et par tilfeller:

1 - Rødsolid

Arctic Coon's Eagle
Eier: Stine og André Lund
2 - Rødtabby

Catfellow's Diva
Eier: Karina Bjuran


Som man ser på den rødsolide så er det mye mindre kontaster i fargene enn det det er hos den som er tabby. Den som er tabby er nesten hvit rundt øynene og under snuten, mens den solide er relativt gjevn i fargene.

Det som er viktig å tenke på når man skal avgjøre om pus er solid eller ikke, er å ikke se på mønsteret på kroppen, men kun fargekontrastene i ansiktet. Ser man på kroppen kan man lett bli forvirret, så det bør man prøve å unngå. Der kommer nemlig ikke kontrastene like godt fra slik de gjør i ansiktet på en tabby katt.

Man kan også med sikkerhet vite at katten er solid om begge foreldrene også er solide, men dette går dessverre ikke andre veien, da solid kan hoppe over generasjoner, noe tabby ikke kan. Mer om det her.På skilpaddefargede katter derimot, bør man se på de brune/svarte feltene, ikke de røde. Hvis man kun ser på de brune/svarte flekkene, skal det ikke være noe problem å skille de fargene.
En tabby padde skal ikke kunen ha noe svart under snuta, og skal heller ikke kune ha briller eller striper i det svarte (med mindre det er blandet gjevnt med rødt). En tabby skal alltid være lys rundt under snuta, og også lysere rundt øynene samt foran ørene. Under haken skal de også være lysere. Generelt sett alle steder der hvor en tabby har lyse striper, der skal det også være lyst på en tabby padde.
Også på padder gjelder det det samme at man bør se på ansiktet, ikke kroppen. Man kan se på beina til nød (om hele ansiktet er rødt f.eks), men helst bør man holde seg til å fokusere på de brune fargene i ansiktet.

1 - Solid padde

Catfellow's Chiquita
Eier: Grethe & Bettina Bachmann
2 - Tabby padde

Meekocoons Esprit of BIG Kitty
Eier: Linda HålandTigret eller spottet?
Om en katt er tigret eller spottet kan ofte være vanskelig å se, spesiellt på raser som Maine Coon som både har lang pels, og har heller ikke blitt avlet spesiellt på for å få fram mønsteret.
En dårlig spottet katt, kan se veldig lik ut som en tigret katt, og dette gjør det naturligvis veldig vanskelig. Men det er enkelte "huske-regler" man kan tenke over før man skal registrere/omregistrere pus. Her tenker jeg å skrive litt om forskjellene mellom en tigret og en spottet katt.

Først av alt er det greit å kunne litt om genetikken bak mønstrene og vite hvaslags farger det er på kattene i stamtavlen til den eventuelle katten. Fordi man vet at det spottetde mønsteret dominerer (genetisk) over det tigrede mønsteret. Altså kan ikke to genetisk tigrede/klassisk tabby katter få en spottet en. Skjer dette, kan man med sikkerhet vite at en av foreldrene er feilregistrert.

En annen ting man bør ha i bakhodet, er at mønsteret til katten utvikler seg fram til den er både 3, 4 og 5 år gammel. Maine Coon er en rase som er sen i utvikling, og det samme gjelder mønsteret og pelsen deres. Men stort sett utvikler mønsteret seg kun én vei, og det er at stripene eventuellt deler seg. De blir altså mer som spotter. Stort sett skjer ikke denne utviklingen gjevnt, så man ser ofte at en katt er tigret på den ene siden, spottet på den andre. Men i disse tilfellene er katten mest sansynlig genetisk spottet.
Dersom man er i tvil, er katten mest sansynlig også spottet.

Spottet:

Eldon's Expression
Eier: Grethe & Bettina Bachmann
Tigret:

Lindevoll`s Yana
Eier: Linda Håland
Et eksempel på hvordan fargen til en katt utvikler seg, er min egen Celebrian's Lilo.
Her kommer en rekke bilder fra oppveksten hennes hvor man ser hvordan fargen har utviklet seg ettersom hun ble eldre. Hun var født tigret, men nå som 2 år gammel er det ingen tvil om hva hun er; hun er spottet.

ca 4uker gammel
ca 4mnd gammel
ca 5mnd gammel
ca 6mnd gammel
ca 7mnd gammel
ca 7mnd gammel
ca 9mnd gammel
ca 1år og 4mnd
ca 2år gammel