Hvordan foregår en utstillingBur, mat og do:
Katt: (N) Celebrian's Lilo
Hver katt får sitt bur og sitt nummer. Burene er kalde og stygge metallbur, så det anbefales å ta med "burpynt". Det kan man enten sy selv, eller eventuellt kjøpe fra noen andre som syr. Dette er både for at det skal se litt koseligere ut og for å gjøre det lunere og hyggeligere for katten. Mange tar med en katteseng hjemmefra med hjemme-lukten for at de skal føle seg tryggere.

I buret er det også viktig å ha en do, mat og vann. Sand til doen fåes på utstillingen, så det trenger man ikke å ta med hjemmefra med mindre man har spesielle ønsker om hvaslags sand osv. Av mat deles det ut en prøvepose med fôr til hver katt, men dersom katten din enten er sær i matveien eller vant med et annet fôr, bør du ta med mat hjemmefra slik at katten ikke blir dårlig i magen pga den ukjente maten. Vann lønner det seg å ta med i en flaske slik at man slipper å stå de de lange dokøene som det ofte er helt på starten av dagen. Men du får naturligvis tak i vann på utstillingen.
Mat- og vannskåler, samt do må du ha med selv. Ofte kan dette kjøpes på utstillingen, men det er ingen garanti.

Bildene er fra Rorak’s utstilling i oktober 2008.

Katt: (N)Big Kitty Ronnyen
Eier: Randi Dørum.
Oppdretter: Linda Haaland oppdrett (N)Big Kitty

Ventetid, atter ventetid


Dommeren velger ut til Best i Variant


Og så velges Dommerens Beste


Panel


Panel


Panel


Panel


Grunnbedomningen:
Utstillinger består mye av venting, venting og atter venting, det er greit å forberede seg på før man drar, slik at man kan ta med en stol, mat og kanksje en bok. Men etterhvert så blir det din tur. Det kan skje veldig fort, plutselig skulle du allerede vært oppe, og det kan være veldig stressende øyeblikk. Når katten skal opp, må den være ferdig "preparert", hos dommeren har du ikke muligheten tilå gjøre noen siste finish på pelsen, så bruk gjerne tiden før du skal opp vel.

På hvert dommerbor står det en oversikt over hvilke rasen og hvilke grupper dommeren skal dømme. I tillegg til det, er det stort sett også alltid en slags tavle ved dommerbordet hvor alle numrene til kattene skrives opp. Når du ser nummeret til din katt på den tavlen, bør du gjøre deg klar. Tiden fra da kan være uendelig lang, men kan og gå veldig fort, så derfor er det greit å være klar uansett. Når det nærmer seg din katt, kanskje en eller to katter foran deg, bør du ta med katten opp til dommeren og enten sette den i burene bak (dersom nummeret til katten din er festet på buret), eller sette deg ned i nærheten med katten på fanget.

Når det er din tur, roper dommeren deg opp. Hvordan hver dommer velger å gjennomføre bedømningen er litt individuellt. Men stort sett starter du med å vise fram katten slik den skal vises fram, Maine Coon og andre lange raser skal strekkes, mens korte raser holdes som en klump for å fremheve rasetrekkene best mulig. Dommeren tar en rask titt på katten og ber deg så sette den ned på bordet dens. Nå tar dommeren seg stort sett tid til å kjenne på katten og studere den nøye, for så å skrive ned alt på et ark. Flere dommere forteller høyt hva de tenker mens de studerer katten, og her er dte viktig å følge nøye med og få med seg hva dommeren sier. Det kan være utrolig lærerikt. Etter dommeren har sett seg fornøyd, ber h*n deg ofte om å bære katten igjen slik den skal bæres.
Etter dommeren har studert katten din litt til, kan det være du må stille deg litt til siden, noen gang sette deg, men ikke gå vekk. Dette dersom dommeren må se på noen andre katter før h*n avgjør reslutatet. Etter alle kattene har fått sin individuelle bedømning, stiller de konkurentene seg i en slags halvsirket rundt dommerbordet og viser katten best mulig. Dommeren går så rundt og avgjør plasseringene og hvem av de som skal gå videre. Det er alltid én som går videre og dommeren forteller hvem det er. Dersom kattene er voksne, utdeles også certet til den beste her. Hva som skjer videre nå, varierer litt ettersom hvaslags konkurenter det er der.

BIV
BIV står for Best I Variant. Variantene er da deres farge, eller gruppe. De som konkurerer mot hverandre i grunnbedømningen tilhører alltid samme gruppe eller farge, alt ettersom hvilket system de bruker på rasen. Men det kan bli flere vinnere innen der også, f.eks. så skiller de på kjønn, og hvor mye de har vunnet tidligere. Hvis det er minimum tre forskjellige vinnere, går de videre til BIV. Det trekkes ut den som er best i varianten videre til nominering. Her kan det være litt forvirrende, for av og til skal en katt videre til nominering til tross for at den tapte BIV. Hvilke katter som kommer videre, kommer under "nominering". Av og til holdes det også BIV-total, og da går kattunger, ungdyr og voksne mot hverandre. Man kan altså bli både BIV og BIV-total. Dersom det ikke er nok katter til BIV, går man bare rett videre til nomineringen.

Nominering
I nomineringen møtes alle kattene til dommeren, men i forskjellige grupper. I hver av de gruppene trekkes én katt ut, og den skal i panelet og konkurrere om Best In Show. I nomineringen skjer det ofte at man konkurrerer mot andre raser også. Den som vinner her, kalles ofte også Dommerens Beste (DB).
Alle kattene deles opp i fem forskjllige kategorier på utstillingen. De sorteres etter rase, og konkurrerer ikke mot hver andre i det hele tatt, før eventuellt helt på slutten av dagen. Innen hver kategori blir følgende grupper delt opp, og én fra hver går videre til panelet. Hver dommer trekker sin favoritt.
 • Kattunge
 • Ungdyr
 • Voksen hunn
 • Voksen hann
 • Kastrert hunn
 • Kastrert hann
 • Senior
 • Veteran


 • Panelet
  I panelet møtes Dommerenes Beste kandidater til det gjeldene paneles. Er det fem dommere som har dømt rasen, er det også fem katter i panelet. Kattene blir nå ikke lengre holdt av deg, men en "fremmed" (dommerens assistent) holder katter istede. Panelet foregår stort sett på to alternative måter, den ene måter sitter dommerene ved bodene sine, og assistentene går fram og tilbake med kattene og lar dommerne se på katten. Den andre varianten er at hver assistent står ved sitt bor med sin katt, og dommerne går rundt istede. Det går stadig mer over til alternativ to siden det er mindre stressende for katten.
  Etter alle dommerne har sett kattene, bestemmer de seg for sin favoritt igjen, skriver nummeret til katten ned på et ark, og gir det til nok en ny person. Når alle har levert sin stemme, tar denne dommeren og leser opp stemmene. Katten med flest stemmer, vinner Best In Show.
  Av og til, dersom klubben ønsker det og det er en såkallt "allaround dommer" til stede (en dommer som er godkjent til å dømme alle kategoriene), blir det av og til trukket ut Best of Best. Da går alle kategoriene mot hverandre, og den beste vinner da hele showet.